Близо 200 украински бежанци от хотел в Китен от утре са на

...
Близо 200 украински бежанци от хотел в Китен от утре са на
Коментари Харесай

Близо 200 украински бежанци в Китен остават на улицата

Близо 200 украински бежанци от хотел в Китен от на следващия ден са на улицата. Не единствено там обаче обстановката е такава – десетки хотели затварят поради понижената прехрана от страната за бягащите от войната.

На прага на зимата и единствено няколко седмици преди Коледа хотел „ Кремиковци “ извести жителите си, че затваря порти и те би трябвало да изоставен до 2 декември. Базата е остаряла, амортизирана, а притежателят без финансова опция да отоплява и изхранва бежанците.

 
Хората плануваха да живеят три месеца или до февруари. Но хотелиерът сподели безусловно преди два дни, че не са му платили за три месеца престояване на украинците и той решил да закрие хотела. 200 души живееха в хотел „ Кремиковци “. Предложението на хотелиера беше или да отидат в „ Морско утро ”, което е държавна база или към Елхово.
Виктория Литвиченко

„ Казаха ни, че като начало би трябвало да отидем в разпределителния център в Елхово, а след това да бъдем разпределени в други бази. И ние взехме решение да тръгнем към дома си. Ние сме от Украйна, ние сме от Запорожие и си отиваме там “, добавя Ира.

Голяма част от дамите и децата пък към този момент пътували към Румъния, само че по последни данни и там местата за настаняване били към този момент изчерпани. А съгласно новата разпоредба у нас, никой от хотелиерите няма право да настанява новопристигнали бежанци. Наредбата гласи още, че средствата от 15 лв. са за нощувка, само че не и настаняване.

 
Хора, които са изселени от затворени към този момент хотели не може да бъдат настанени при нас. Но това го научихме преди два дни, а ние към този момент сме настанили 40-50 индивида, които нямаха къде да отидат от хотели, които затвориха на първи или на 5 ноември. Защото и те не са имали изясненост дали ще бъде удължена програмата и са решили по-добре да приключат цялата си активност от едвам не престават с тая тъга.
Димитър Чорбаджиев

Положението с изхранването на украинците към този миг е с даренията от БЧК в държавните бази и опцията на някои хотелиери да купуват към момента артикули от първа нужда – ориз, макарони, брашно и картофи.

 
Нямаме пари за квартири, ние ще продължим да живеем в хотелите, държавните. Прехраната ни е доста сложна. Децата желаят сладко, би трябвало да варим и супи. Ние отиваме, популярност Богу, в „ Морско утро ”, единствено не знаем с какво ще храним децата. Нищо не е несъмнено в този свят. А в Запорожие всеки ден в този момент има детонации. И популярност Богу, че вие хората, които живеете тук не чувате. Това е стрес за децата, подобен смут. Да, благодаря ви, че сме тук и в този момент спим умерено, тук не чуваме детонациите.
Оля

Вариантите за бежанците тук са или буферния център в Елхово и систематизиране към държавни бази или да изоставен страната ни. Неясно било даже извозването от хотелите до буферния център в Елхово.

Единствената държавна база, която към днешна дата работи в Китен е тази на министерството на земеделието и храните. Част от бежанците ще бъдат настанени тук. Но не и 8 души, които са с домашни любимци, само че и без пари за други варианти.

 
Държавната база в Китен е единствената, която работи към този миг. Това е ”Морско утро ”. В „ Морско утро ” има блок където е топло и има климатици, а хората сами си подготвят храната в микровълнови печки. Има и различен блок, който е леден, несъответствуващ за прекарване през зимата, студени стени, няма климатици.
Виктория Литвиченко

Намираме в държавната база „ Морско утро ” Надя. Украинката е с две деца и е признателна за предоставените условия у нас.

 
Ние първо живяхме в Долна Баня, близо до София в почивна база „ Секвоя ”. Там бяхме в първокласни условия и прелестен шеф. После се озовахме в Несебър, а по-късно тук. Сега всичко тук ми харесва, положителни хора тук ни посрещнаха. Децата има къде да играят и се надяваме повече да не ни местят. И тук ще можем умерено да презимуваме.
Надя Резник

От Българската асоциация по туризъм молиха към страната незабавно да доизплати траншовете към хотелите, поели подслона на украинците, както и да подсигурява доставянето на питателните пакети.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР